Αφουγκραζόμενοι τον κόσμο

C
Κυριάκος Αθανασιάδης

Αφουγκραζόμενοι τον κόσμο

H «Μαγεία των ήχων» είναι ένα μαγευτικό βιβλίο. Ένα βιβλίο που δεν τραβά απλώς το ενδιαφέρον του αναγνώστη από το πρώτο διστακτικό ξεφύλλισμα, αλλά τον κρατά εκεί, προσηλωμένο στις σελίδες του, για ώρα — όχι μόνο για περισσότερη ώρα από όση αρκεί για την ανάγνωσή του, αλλά για πολλή περισσότερη ώρα από όσο μπορείτε να φανταστείτε. Ξεχωρίζει εύκολα από ανάλογες εκδόσεις, και μάλιστα αμέσως. Είναι ένα παιδικό βιβλίο —απευθύνεται σε παιδιά 7 ετών και πάνω— που, όπως όλα τα καλά παιδικά, διαβάζεται και από μεγάλους· αλλά κυρίως είναι ένα βιβλίο με το οποίο θα απασχοληθούν για πολλές ώρες, και πολλές μέρες στη συνέχεια, ένας ενήλικος και ένα παιδί, παρέα. Αν και περιέχει πολλές μικροϊστορίες, δεν είναι βιβλίο μυθοπλασίας, αλλά ένα βραβευμένο non fiction βιβλίο που μιλά για ένα «άπιαστο» θέμα: για το βασίλειο των ήχων που μας περιβάλλουν και που συντροφεύουν τη ζωή μας διαρκώς, σε κάθε μας στιγμή.

Ενώ όμως θα περίμενε ενδεχομένως κανείς πως θα περιέχει μόνο κάποιες βασικές γνώσεις για τους ήχους και την προέλευσή τους, διαθέτει πραγματικά πολλές πληροφορίες, που θα εντυπωσιάσουν και —στ’ αλήθεια— θα συναρπάσουν οποιοδήποτε παιδί θα έχει τη χαρά να τις συναντήσει για πρώτη φορά στις σελίδες του, και μάλιστα συγκεντρωμένες και παρουσιασμένες με έναν τρόπο τόσο πρωτότυπο και αισθητικά άρτιο.

Το παιδί θα μάθει για την πηγή και τη «μηχανική» των ήχων, για την πόλη και τη φασαρία της, για τα ποικίλα μουσικά όργανα, για την ανθρώπινη λαλιά, για την ανθρώπινη σιωπή (περιλαμβάνεται ακόμα και το ελληνικό αλφάβητο στη νοηματική γλώσσα), για τον βρυχηθμό των ηφαιστείων και τον συριγμό των μετεώρων, για την εκ μέρους μας πρόσληψη αλλά και κατανόηση των ήχων, για την αποκρυπτογράφησή της ομιλίας, καθώς επίσης για την επικοινωνία και την αισθητική των λέξεων και των νοημάτων που αρθρώνουμε.

Επιστήμη και φιλοσοφία, ηθική και γραφιστική, τυπογραφία και «δύο καρδιές που χτυπούν», συνθέτουν μια εικονογραφική και νοηματική έκρηξη. Δεν υπερβάλλουμε. Η έκδοση είναι τεχνικά άρτια, σχεδιασμένη με πρωτοτυπία και τυπωμένη (με πλακάτα χρώματα PANTONE) εκπληκτικά. Δεν υπάρχει περίπτωση ο μικρός αναγνώστης να μη μαγευτεί, τόσο από τις πληροφορίες που παρατίθενται όσο και από τον λιτό, αφαιρετικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται, ώστε να μην ψάξει παραπέρα και να μην ενδιαφερθεί και για άλλες σχετικές ανακαλύψεις και για ακόμη περισσότερα πειράματα. Ουσιαστικά, μιλάμε για μία εισαγωγή στη Φυσική, μέσα από μια παρουσίαση που, στην ανάπτυξή της, θυμίζει φούγκα.

Με υψηλής ποιότητας infographics που δεν θα περίμενε κανείς να δει σε ένα παιδικό βιβλίο, μαθαίνουμε εδώ (ακόμη κι εμείς μάθαμε πολλά πράγματα — πόσο μάλλον ένας μικρός μαθητής) για έναν κόσμο που, μολονότι αόρατος, μας ακολουθεί και μας επηρεάζει ίσως περισσότερο από κάθε άλλον. Τα παιδιά θα μάθουν να ακούν, όχι καλύτερα, αλλά πιο πλούσια. Είναι, δε, καταπληκτικό βιβλίο για να παρουσιαστεί σε τάξη, στο σχολείο. Θα τραβήξει την προσοχή όλων των παιδιών και θα σταθεί αφορμή για να ξεκινήσουν άπειρες ευχάριστες και επιμορφωτικές συζητήσεις για τον φυσικό κόσμο και τις θετικές επιστήμες. Αλλά και για τη μουσική, και για τους ανθρώπους που δεν ακούν, και για το πώς επικοινωνούμε και συνεννοούμεθα — για μία μεγάλη παλέτα από θέματα. Εντυπωσιαστήκαμε, πράγματι.

* * *

Η Romana Romanyshyn και ο Andriy Lesiv, γεννημένοι και οι δύο στην Ουκρανία το 1984 και αμφότεροι απόφοιτοι της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Λβιβ, έχουν λάβει βραβευτεί επανειλημμένα για τη δουλειά τους. Και σε αυτό τους το βιβλίο, που το 2018 κέρδισε μεταξύ άλλων το σημαντικό βραβείο Bologna Ragazzi, καταλαβαίνουμε γιατί.